Format Curriculum Vitae untuk Mendaftar Beasiswa

Ahmad Arib Alfarisy

Secara umum, CV adalah seperti biodata ringkas anda, berisikan informasi umum, kemudian lebih menekankan kepada penjelasan mengenai kemampuan dan kelebihan anda untuk dipertimbangkan dan dinilai oleh pihak pemberi beasiswa. Jadi usahakanlah untuk memasukkan berbagai macam kelebihan anda yang menurut anda dapat membantu untuk membuat anda menjadi istimewa dan dilirik oleh pihak pemberi beasiswa, berikut contoh format CV yang saya miliki.

Ahmad Arib Alfarisy

Curriculum Vitae

                                                                        M: +62 898 4950771

E-mail: mail@ahmadarib.com

 

Contact Address:

Haji Juhri street Meruya Selatan, West Jakarta, Jakarta, Indonesia

 

 

 

My Strengths:

  • Self Confidence
  • Positive Approach
  • Adaptable to changes
  • Ability to learn new Technologies
  • Good Team player
  • Good Leader
  • Ability to speech in Front of public
  • Ability to write research paper

 

 

 

 

 

 

Educational Qualification

  • Mercu Buana University, major in Information Technology
  • University, GPA 3.8 in 2013
  • Senior High, School  From SMAN  2 Kota Bengkulu, Indonesia, With 93% marks in 2010
  • Junior High School with 95 % from SMPN 4 Bengkulu City Indonesia in 2008

 

EXTRA AND CO- CURICULAR ACTIVITIES

  • Vice Leader of student council for the year 2006/2007 at SMPN 4 Bengkulu
  • Member of student council for the year 2008/ 2009 at SMAN 2 Bengkulu
  • Leader of student council for the year 2009/ 2010 at SMAN 2 Bengkulu
  • Leader of Information Technology students year 2011
  • Volunteer for student against Drugs and HIV- AIDS at Bengkulu City
  • Leader of programmer club at SMAN 2 Bengkulu year 2009/2010
  • Prime minister of Debaters society at SMAN 2 Bengkulu Year 2009/2010
  • Counselor of student council for the year 2010/2011 at SMAN 2 Bengkulu
  • Active member of science club (Senior High School)
  • Active member of  writers forum (Senior High School)
  • Active member of Internet Marketing Indonesia Community (Asianbrain, by Anne Ahira, in Collage)
  • Active member of English Club Mercu Buana
  • ASUS Campus Organization Member
  • XL Future Leaders Program Member
  • Lecturer Assistant of Faculty Computer Science
  • Google Students Ambassador for South East Asia 2013
  • Selected Participant for Inter-cultural Learning and Friendships Program by ASEAN Youth Friendship Network (AYFN) at Bangkok, Thailand, 2013

 

ACHIEVEMENT

  • Finalist of Science Writing Paper at Diponegoro University (2008)
  • Participant of ALSA English Debate Competition at University of Indonesia (2008)
  • Delegation for Bengkulu province in National School debating Championship (2009)
  • Delegation for Indonesia in JENESYS to Japan (2010)
  • First Winner of Writing Competition Business Law Competition held by University of Indonesia (2010)
  • Participant for Computer sector in OSN (2010)
  • Participant for OPSI (Olimpiade Penelitian Siswa Indonesia) (2010)
  • Second Winner of Writing Paper Competition held by STEI Tazkia Bogor (2011)
  • Full scholarship 4 years in Information Technology at Mercubuana University (2011)
  • First winner of Debate Competition held by Mercu Buana University (2012)
  • XL Future Leaders National Participant (2012)
  • 4th Winner of Writing Competition about Difabel held by www.Solider.or.id (2012)
  • Winner of Telkomstore Andoid Competition (2013)
  • Book writer, published nationally with the title “S1 Gratisan Dalam dan Luar Negeri”, nonfiction book about how to get undergraduate scholarship

 

PERSONAL DETAILS

Name                                    :  Ahmad Arib Alfarisy

Father’s name                       :  Al Marwan

Mother’s name                     : Saleha

Date of birth                        :  17 June 1993

Age                                      :  19 (Male)

Languages Known               :  English, Indonesia

Nationality                           :  Indonesian

Hobbies                                :  browsing, reading books, writing, public speaking

 

SKILLS  AND  INTEREST

 

Writing, since 1st grade of elementary school, my mom always buy magazines for me to read, I really love reading. And I continue to writing when I am in 5th grade of elementary school, that time I win writing short fiction competition held by Bobo Magazines for National Scale. Since that, I keep writing both fiction and nonfiction theme, and publish lot’s of writing by myself. I get several award for writing, and now I am focusing on writing several book to publish and get distributed in Gramedia National book store.

Public Speaking and Debating, my mentor for debate say, it’s useless being smart person but you can’t speak your idea effectively to public. And I know it’s really true, so that’s why since junior high school, I am learning hard to have good public speaking and debating to speak my idea. And yes it’s really help me get much achievement, even could make me going to Japan.

English Communication Skill, since I am doing debate in English myself, this learning process force me to use English for communication purpose. I listen to my friend and my mentor in English, and response to them using English too. And now I am have a really good skill of using English for communication skill.

Leadership and Management, I love to lead and manage everything around my life. I feel that I am the one that have control to everything in my life, so I need to do something and manage my time in order to reach my goal. I know how to manage people, communicate with them, and order them to do something in a good way of giving order. And every job I have done always give best results because I am thinking and manage everything needed to run the job well. Then I always working together with my people, choosing the right person for the right task, and have good emotional management.

 

RECENT ACTIVITIES

  • Currently I am working as lecturer assistant in my Faculty of Computer Science at Mercu Buana University.
  • Now I am active in XL Future Leaders Program, exclusive leaderships training program to teach us about Effective Communication, Thinking, and Management, all class teach in English language. To be selected in this program must eliminate 5.356 students from around Indonesia, only 120 outstanding leaders selected each year.
  • Active at StudentsXCEOs organization, exclusive students organization for future business leaders in Jakarta city, central of Indonesia. We learn from CEO, meet them at CEO office, and be their students, to prepare us to be CEO in the future.
  • I am contributor for website www.solider.or.id, website to spread the information about justice for Disability people. Also at www.startyouupmag.com International Startup Magazine. And write at my personal website www.ahmadarib.com
  • I am an active writer, I have a book published and win some national competition for writing.
  • Involve in community for international students exchange program.
  • TOEIC Test Supervisor for ITC-Indonesia, under ETS (Educational Testing Service) International.

 

Place : Jakarta, Indonesia                                                        AHMAD ARIB ALFARISY

Date : 19 September 2013

Tulisan terkait

16 Comments

  1. Such inspirational & humble human being you are 🙂

    oh ya, Arib ( heheh just call you like your nick name )aku boleh nanya masukan kamu ya..?
    aku alumni poltek swasta yg saat itu aku udah semester 5, namun kampus aku masuk daftar kampus bermasalah :(.
    aku dulu kuliah ambil jurusan Teknik Informatika. Aku sebenarnya sngat tertarik dngn dunia IT. namun dikarenakan cara dosen yg dulu kurang efektif mengajar. misalkan, dulu itu dosen kami ngajar suka ngelompat-lompat materi. sehingga aku pemahamannya suka ngegantung gantung gitu ( jemuran kali ya :D). Aku dulu suka jaringan dan coding, tapi sekrg aku udah setahun lebih sejak lulus kuliah, gk ada ngerjain yg berhubungn sama jaringan dan coding. karena aku kerja nya di kantor surat kabar daerah.
    .
    .
    Nah, aku bingungnya saat ada rencana mau lanjut studi, aku mau tetap lanjutin dr jurusan yg sbelumnya atau ganti jurusan. Kalo ganti aku udah sempet penasaran dgn dunia IT tp gk ada yg bimbing aku fokusnya ke bagian apa. kalo bertahan di IT ilmu aku cetek :'(.

    Menurut kamu, solusinya gimana ya..?

    *Maaf ya kok jd curhat 😀

    1. duh apalah saya, masih anak sekolahan Laila.
      Nah sama kita, sama-sama anak Univ swasta, wkwk. Sama aja dimana-mana kampus swasta mah, ilmunya cetek semua, belajar kalo IT diluar semua Laila.
      Gpp masuk daftar kampus bermasalah, yang penting kamunya nggak bermasalah.
      Lanjut study aja, saranku lanjut IT, karena ini bidang yang happening untuk masa-masa depan, dan wajib belajar lagi karena ilmunya panjang banget.

      Fokus apa? saranku saat ini di Big Data & Machine Learning, bagian yang lagi aku tekuni juga.
      Aku juga ilmunya cetek, karena itu pengen belajar terus.
      Solusinya gimana? lanjut sekolah 😀

  2. Assalamu’alaikum. Wah, baca cv k’a arif jadi minder nih.. Hehe, maklum kagum sama achievingnya. Keren banget. Sukses buat k’arif..

  3. speechles… baca blonya kak ahmad arib… aku lulusan sma 2 semarang tahun 2015 kak tapi karna masalah ekonomi di bisnis orangtua jadi belum bisa melanjutkan study ke perguruan tinggi.. salut sama orang yg pinter tapi juga pandai bersosialisasi dan aktif dalam berbagai kegiatan big thumbg 🙂

    1. Wah bagus itu SMA 2 Semarang, aku ada ketemu beberapa orang keren dari SMA 2 Semarang, aku juga dulunya SMA 2, tapi di Bengkulu, hehe.
      Ditunggu aja, kuliah gag mesti langsung kok, atau coba cek opsi beasiswa lainnya, ada beberapa opsi beasiswa untuk S1 lho Rika.
      Duh, jangan salut sama saya, salut ama yang lain aja, masih banyak profil anak muda hebat lainnya, saya cuma anak sekolahan yang sesekali nulis aja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *